Blog is under construction.

Discount on all courses.

Age appropriate books

and proven teaching method.

Learn Serbian online

with enthusiastic and experienced teacher.

Приватни часови српског језика за децу и одрасле.

Часови су на српском и енглеском језику, а наставни материјал је прилагођен узрасту.

About Me

My Photo
'Online learning of Serbian language is efficient and saves your time.' - L. N. Lagrini
Showing posts with label Serbian for intermediate learners. Show all posts
Showing posts with label Serbian for intermediate learners. Show all posts

Serbian Vocabulary Exercises 2

The tiny differences in pronunciation of Serbian words with difficult letters, and finding the right verb - always useful exercises, even for the advanced learners. 

Write the missing verbs:

1.    _____  hleb i _____ mleko za doručak.
2.    Ana _____ dobru knjigu.
3.    Marko _____ email njegovoj devojci.
4.    Mi _____ na more.
5.    Markovići _____ avionom.
6.    Deca _____ sa loptom i sa lutkama.
7.    On _____ o filmu.
8.    Ana i Stevan _____ na ulici.
9.    Sunce _____ ali _____ sneg.
10.                       Ja ne _____ vino, ali _____ rakiju.
11.                       U junu _____ Exit festival.
12.                       Naši prijatelji _____ autobus.


Underline the correct word:

13.                       PRICATI   PRIČATI
14.                       DŽEP    ĐEP
15.                       ĐONI DEP    DŽONI DEP
16.                       DECA      DEĆA
17.                       COKOLADA     ČOKOLADA
18.                       LJUBAV       LUBAV
19.                       NEGOVA      NJEGOVA
20.                       RUČAK        RUĆAK
21.                       ROĐAK       RODŽAK

Serbian Vocabulary Exercises

    During language learning process, the crucial is expanding and developing your vocabulary. These exercises are suitable for beginners and intermediate learners of Serbian language. Write to Serbian Teacher Online and check your answers. 


1.    Choose the right word:

Ptice ________ na drveću.   (ručaju, kuvaju, pevaju)
Mala deca _________ u pesku.  (igraju se, kupaju se, zovu se)
Njegova ________ zove se Ana.  (igračka, devojka, stolica)
Deda ______  auto.  (peva, vozi, spava)
Na ______  ima puno prirode, trave i drveća. (selu, krevetu, kauču)
Od ________ pravimo ajvar.  (mesa, jagoda, džema)
Ada je rečno ________. (more, vreme, ostrvo)
U ________ je veoma hladno. (januaru, junu, avgustu)
Moj __________ je 19. septembra.  (slava, rođendan, muškarac)
Tamo su sportski _______ za golf i tenis. (pljeskavice, tereni, pesme)


2.    Translate:

U januaru slavimo Božić.
Mama i baka kuvaju divna jela.
Grad je najlepši kada pada sneg.
Deca se igraju na snegu.
Moja devojka je najlepša.
Ptice dolaze sa juga.
Deca pevaju pesme.
I drink wine and eat roast.
My birthday is in July.
Birds are green and yellow.
Elephant is in the Yoo.
We walk in the park.
I am not called Ana.


3.    Choose the right word:

Moja baba ______  zeleni mercedes. (kuva/vozi/pravi)
Na ______  žive krave, konji i koze. (selu/gradu/snegu)
U proleće ________  jabuke.  (moraju/žele/cvetaju)
Deca ______ (spavaju/trče/kuvaju) u dvorištu.
Domaćice ______ (žele/prave/vole)  ajvar i džem.
Oktobar je ______  (hladan/topao/crven) mesec.
Raspust _______ (radi/čita/počinje) u julu.
Exit je srpski ________ (telefonirati/muzički/zeleni) festival.


4.    Translate:

Kada je slava, dolaze gosti.
Moram da spavam u 9 sati.
Deca vole da idu u školu.
Septembar i oktobar su jesenji meseci.
Zimi ljudi oblače tople kapute.
Strowberries blossom in May.
Children play in the backyard.

Today is fantastic day.


for more exercises write to 
Serbian Teacher Online 

Lidija Novakovic Lagrini

Improve Your Spoken Serbian - Speaking Topics for Intermediate Level

You are learning Serbian for a while and you feel confident when it is about grammar rules, writing or understanding. But when you need to communicate in a real life, you are experiencing some difficulties and you are a little bit discouraged by that. 

If that is the case, the solution is - talking and only talking. Practice communication and use your Serbian on daily basis as much as possible. 

For these exercises, you will need to have a language partner - Serbian speaker. Ask somebody to help you, most of the people will gladly accept. Doesn't matter if they are native or non native Serbian speakers or if the conversation goes alive or online. Pick your role, and - start practicing your Serbian!  


Conversation topics:


1) U prodavnici odeće, razgovor kupca i prodavca.

Reči: veličina, boja, pantalone, suknja, sako, košulja, majica, cena, malo, veliko, probati, kupiti, želeti, izvolite, hvala...


2) Na pijaci, razgovor kupca i prodavca.

Reči: kilo, pakovanje, krompir, kupus, šargarepa, paradajz, jabuke, banane, gram, jaja, sir, voće, povrće, skupo, jeftino, izmeriti, zrelo, dajte mi, lubenice, limun, orasi, birati... 


3) Na pecanju, razgovor dede i unuka.

Reči: udica, mamac, štap za pecanje, upecati, riba, reka, šaran, som, girica, mreža, voda, mirno, sedeti, čekati, obala...


4) U školi, razgovor učenika i profesorke.

Reči: čas, lekcija, učiti, srpski jezik, gramatika, izgovor, vežbanja, primer, čitati, pisati, ne znati, razumeti, učionica, kasniti, ponoviti, zaboraviti, knjiga, sveska...


5) U kuhinji, razgovor muža i žene.

Reči: ručak. večera, jesti, doručak, kuvati, ukusno, so, biber, salata, musaka, sarma, meso, tanjir, viljuška, kašika, gibanica, ajvar, sto, dragi...


6) U noćnom klubu, razgovor momka i devojke koji se ne poznaju.

Reči: zdravo, zvati se, popiti, piće, muzika, glasno, di džej, koncert, noćni život, gde, koliko, po zanimanju, slušati, lepa, veče, ponovo...



Serbian Teacher Online
Lidija Novakovic Lagrini

Serbian Text with Exercises (Intermediate Level)

The text which follows might help you to expand your Serbian vocabulary and to practice making simple sentences in Serbian language. 


Text: Leto u Srbiji

U julu je u Srbiji uvek veoma toplo. Temperatura je nekad 40 stepeni. Mnogi Srbi idu na more, u Grčku, Tursku ili Crnu Goru.
Beograđani imaju Adu. To je rečno ostrvo. Na njemu su plaža, sportski tereni za badmington, tenis, odbojku, golf; mali Zoološki vrt sa domaćim životinjama, itd. Posetioci mogu videti ovce, mačke, pse, labudove... U restoranu mogu naručiti pljeskavice, riblju čorbu ili pasulj. Nije skupo.

U Srbiji se održavaju mnogi festivali. Na primer Exit u Novom Sadu i festival trube u Guči. Na Exitu sviraju moderni tehno, pop, dens bendovi. Na festivalu u Guči sviraju trubački bendovi. Exit je u julu, a festival u Guči je u avgustu.


Exercises 

1. Translate:

Truba
Pljeskavice
Bend
U julu
Na primer
Festival
Rečno ostrvo
Mačke
Ovce
Labudovi
Plaža
Badmington
Mnogi
More
Riblja čorba
Nije skupo

In
August
40 degrees
Temperature
warm
Sport courts
In Serbia
Always
Very
Monte Negro
Citizens of Belgrade
That
Domestic animals
Golf
Zoo
Dogs
May order
Restaurant
Beans
To take place
In Novi Sad
Modern

2. Use the following words/phrases and make simple sentences:

U Novom Sadu
Festival
U avgustu
Pljeskavice
Naručiti
Ada
Domaće životinje
mačke

When you are done, send your solutions to my email and I will check your answers and send you the feedback. 

Learning Serbian is easier with Serbian Teacher Online

Lidija Novakovic Lagrini 


Exercise - 'Da li' sentences (Intermediate level)

Learn how to make questions in Serbian. 'Da li' sentences are the basic way of asking question, when the expected answer is Yes or No.


They always start with 'da li' and it's easier to make them in Serbian than in English. 


Common formulas:                 

DA LI  +  AUXILIARY VERB  +  SUBJECT +  other parts                

DA LI  +  AUXILIARY VERB  +  other parts                

DA LI  +  VERB 



Exercises:


Translate sentences:

Are you well?
Is she pretty?
Am I your brother?
Are we going?
Are you professors?
Is he a good man?
Is she your child?
Are they here?
Am I from Venezuela? 
Is it cold?

Da li je ona gospođa Petrović?
Da li je beba dečak?
Da li je on tvoj otac?
Da li je to vaša kuća?
Da li sam lepa?
Da li je danas ponedeljak?


If you are interested in Serbian courses or you want to check your answers, contact Serbian teacher online.


Learn Serbian online with
Lidija Novaković Lagrini


Vocabulary and Grammar Exercises - Intermediate Level

1.    

Try to solve these exercises from Serbian vocabulary and grammar. When you finish, write to Serbian teacher online to check your answers.  










Vocabulary
        Grammar (personal pronouns, possessive pronouns, auxiliary verb ‘jesam’, cases (nominativ, genitiv, lokativ), question words, plural)



1. Translate to English:
supa - ___________                    kiša - __________
dečak - ___________              ujak -  ____________
soba - ___________            krompir - ____________
veče - ___________                zima - ____________
deda - ________                       park - ____________
kompjuter - _______             vreme - _____________
ružna - _____________        teško - _____________
pričati - _____________    sedeti - _____________

3.    Translate to Serbian:
wife - __________               sister - _____________
house - ___________        secret - ______________
sleep - _________         come - ______________
story - ________            girl - _______________
mother -_________        truth - _______________
work -____________        learn - _____________
student - ____________     day - _______________
happy - _____________    love - ______________
face - ______________     ears - _______________
red - _______________   21 - ________________

3. Feel the blanks with personal pronouns:
____  gledam film.
____   su stigli.
Ko je ____ ?
_____  govorimo srpski.
____ je moj muž.

4.    Underline possessive pronouns:
Naša porodica živi na selu. Članovi porodice su moja baka, njena sestra, naš deda i otac. Moja majka se odselila u Nemačku. Kakva je tvoja porodica?

5.     Feel the blanks with proper form of auxiliary verb ‘jesam’:
Mi ______ kod kuće.
Tvoja sestra ____ uvek tužna.
Ti ____  moj drug.
Petar i Ana ____ u bioskopu.
U našoj kući, vi ____ dobrodošli.

Ja ____ srećna.

When you want to learn Serbian, it's very important to exercise a lot. Serbian web space is not very rich with exercises for learning Serbian. Write me what types of tasks you would like to see more often on my blog. 

If you want to get more exercises like this from Serbian vocabulary and grammar, or you are curious how to learn Serbian language online with help of Serbian teacher, send me an email.
kratkeprice@gmail.com

Ako želite da unapredite svoje znanje srpskog jezika, ili znate nekoga ko želi da da uči naš lepi jezik, pišite mi na navedenu adresu.


Lidija Novaković Lagrini

ORDER MORE EXERCISES

Hi Serbian learners!
Do you like exercises on my blog? Do you find them fun and useful?
Order some more!

Learn Serbian online in fun and easy way.

1) Comprehension exercises. 


Small package of 15 exercises - 12 EUROS;
Big package of 50 exercises  - 22 EUROS.
You may choose exercises for:
a) children, b) adult beginners, c) adult intermediate learners, or d) adult advanced learners.

Examples of exercises:
For children
For adults


2) Grammar exercises.


Small package of 15 exercises - 12 EUROS;
Big package of 50 exercises - 22 EUROS.
You may choose exercises for:
a) children, b) adult beginners, c) adult intermediate learners, or d) adult advanced learners.

Examples of exercises
For adults


3) Vocabulary exercises.


Small package of 15 exercises - 12 EUROS;
Big package of 50 exercises  - 22 EUROS.
You may choose exercises for:
a) children, b) adult beginners, c) adult intermediate learners, or d) adult advanced learners.

Examples of exercises
For adults

4) Mixed exercises - Comprehension, grammar and vocabulary. 


Small package of 15 exercises - 12 EUROS;
Big package of 50 exercises  - 22 EUROS.
You may choose exercises for:
a) children, b) adult beginners, c) adult intermediate learners, or d) adult advanced learners.


Email for your orders:


learnserbianviaskype@gmail.com


For every assistance, advice or help, you may always write me.

Lidija Novaković Lagrini
Serbian Teacher Online

Comprehension Exercise (Intermediate Level) 1 - Vežba razumevanja teksta 1

Comprehension exercises are crucial for improving your communication skill when you learn Serbian language.

Carefully read the text in Serbian language and answer the questions about it:


Beba slon Uške živi u beogradskom Zoološkom vrtu. Njegov najbolji drug je miš Stanislav. On takođe živi u beogradskom Zoološkom vrtu, ali tajno.
Oni su najbolji prijatelji već 2 godine.
Oni se vole i brinu jedan o drugom.
Ali, jednog dana pojavio se problem. U susedni kavez došla je nova stanarka: tigrica Zlata.
Uške se odmah zaljubio u nju. Stanislav se zaljubio u nju posle pet minuta.
Dva prijatelja su se posvađali oko mlade tigrice.
Uške je poludeo od ljubavi. Pozvao je čuvara i rekao mu: 'Miš Stanislav tajno živi u Zoološkom vrtu. To je protiv pravila.'
Čuvar je uhvatio miša i izbacio ga iz Zoološkog vrta.
Tigrica Zlata ne voli Ušketa i ne obraća pažnju na njega. Ona se igra šarenom loptom i ogleda u zlatnom ogledalu.
Beba slon Uške oseća se kao budala. 



1. What is in common for Uške and Stanislav?


a) zelena boja kože
b) ljubav prema istoj devojci
c) vole da slušaju Madonu
d) imaju iste cipele


 2. How does Uške feel at the end of story?


a) srećan je
b) spava mu se
c) kao budala
d) kao kralj


3. Who is Zlata?


a) lopta
b) baba
c) lisica
d) tigrica


4. How long Uške and Stanislav were friends?


a) 3 godine
b) 10 godina
c) 15 godina
d) 2 godine


5. What are Zlata's toys:


a) zlatna lopta i viljuška
b) zlatno ogledalo i šarena lopta
c) zlatna viljuška i zlatna kašika
d) televizija i internet


6. What would be correct to say about Uške?


a) politički korektan
b) brzoplet
c) star
d) inteligentan


If you learn Serbian language and you are intermediate level, you should be able to answer correctly to five or six of these questions. Solutions are down, down, down.
If that is not the case, write to Serbian teacher online; I can make more exercises like this, for improving your level of comprehension.  

Write me, or make an online appointment

Learn Serbian online in fun and easy way!
Lidija Novaković Lagrini


















Solutions: b), c), d), d), b), b).


PREDNOSTI ČASOVA PREKO INTERNETA - THE ADVANTAGES OF ONLINE LESSONS

Učenje putem Skajpa nije ništa novo. Već deceniju ljudi širom sveta uče strani jezik, ili sviranje muzičkog instrumenta, ili imaju poslovne intervjue, i još mnogo toga - preko interneta, pomoću Skajpa ili sličnih programa. Ipak, neki su još uvek skeptični prema ovoj metodi i misle da to nije za njih. Evo nekoliko razmišljanja na temu - zašto su časovi srpskog jezika preko interneta bolji od drugih metoda učenja.

Scroll down for the English version. 


1) Učite iz udobnosti sopstvenog doma.

Naučiti nov jezik nije lako i zato želite da obezbedite sebi najprijatnije uslove, a nigde nije komfornije nego u sopstvenom domu.

2) Ušteda vremena i novca koje biste potrošili na prevoz.

Jezik se uči najmanje šest meseci, a često i nekoliko godina. Sračunajte koliko je to novca potrošenog na put do privatnog nastavnika ili škole, i natrag. Ušteda nije nimalo mala.
Isto važi i za utrošeno vreme.

3) Onlajn časovi su efektniji jer su direktni - to je razgovor oči u oči.

Kada imate čas preko Skajpa, nastavnik je maksimalno fokusiran na učenika, i obrnuto. Kontakt je direktan, oči u oči. Ništa ne odvlači Vašu pažnju.

4) Materijal za učenje je besplatan.

Pre svakog časa na svoju imejl adresu dobijete dosta materijala za učenje, koji se sastoji od raznih word dokumenata, slika i linkova. Od tog trenutka materijal pripada Vama, i možete ga kasnije i samostalno koristiti.

5) Onlajn časovi pružaju više interaktivnosti.

Možete gledati i komentarisati sa nastavnikom video na YouTube-u, možete odigrati tokom časa igricu iz gramatike ili učiti jezik uz zvuke i reči neke pesme. Na onlajn časovima koristimo sve prednosti Interneta. Interaktivnost je važan deo onlajn časova, a što su više angažovana Vaša čula - pre ćete naučiti srpski jezik.  

6) Onlajn časovi su prilagođeni potrebama učenika.

Nastavnik se pridržava generalnog plana i programa, ali u procesu učenja prilagođava se i Vašim ličnim potrebama. Onlajn časovi su vrlo individualni. Možda Vam je srpski jezik potreban da komunicirate sa porodicom i prijateljima, ili iz poslovnih razloga, ili zbog studiranja u Srbiji. Možda znate osnove gramatike, ali Vam je vokabular slaba strana, ili obrnuto; ili ste možda potpuni početnik. U svakoj od ovih situacija, onlajn časovi pružaju adekvatan odgovor.

7) Termini časova su fleksibilni.

Možete imati časove kasno uveče, rano ujutru, ili u neko drugo doba dana kada Vama najviše odgovara. Možete imati stalni termin svake sedmice, ili zakazivati svaki čas posebno.

8) Zahvaljujući Internetu, prostorna distanca ne postoji.

Ukoliko Vam baš ja odgovaram kao nastavnik srpskog jezika, možemo imati časove dok ste Vi u Kanadi ili Australiji, a ja u Evropi. Jedna od velikih prednosti Interneta je što je ukinuo prostorne granice.

Za više informacija, čitajte o kursevima , metodu učenja srpskog jezika preko interneta i pišite mi.

Lidija Novaković Lagrini

Learning via Skype is not new. For decades people all over the world learn foreign language, how to play an instrument or have business interviews via Skype or via similar tools. Even so, some people are still skeptical about this method. Here are few reasons why Serbian language lessons online might be better solution than other methods. 




1) Learning from home.

To learn new language is not easy and that's why you want to provide the most pleasant conditions for your learning. The most comfortable is learning from your own home. 


2) Saving money and time which you would spend on transport.

Language learning lasts at least 6 months and often for several years. Learning Serbian is not an exception. Calculate how much money would you spend on transport to the language school or teacher's house, and back. Saving is not negligible at all. 
The same goes for time saving.


3) Online lessons are more effective because they are more direct - those are face to face conversations.

When you have online lesson, the teacher is absolutely focused on student, and the other way around. Contact is direct, face to face. Nothing distracts you.  


4) Learning material is free.

Before every lesson, you get lots of learning material to your e-mail (word documents, pictures, links etc.). From that moment, material belongs to you for further use with a Serbian teacher online or independently.  


5) Online lessons are more interactive.

You may watch a video and comment with a teacher, you may play language game during lesson or learn Serbian by listening words of popular song. In online lessons we use all the advantages of Internet. Level of interactivity is higher than in other learning methods. As more as your senses are engaged, sooner you will learn Serbian language.  


6) Online lessons are individual and adapted to student's needs. 

Serbian teacher online has general learning program, which might be adapted to your personal needs. Maybe you need Serbian language for business reasons, or for family reasons, or you want to study in Serbia. Maybe you know basic grammar but your vocabulary is not good enough, or the other way around; maybe you are an absolute beginner. In any of these cases, online lessons offer adequate solution. 


7) Terms are flexible. 

You may have lessons late at the evening, or early in the morning, or in some other term when is the most convenient for you. You may have steady term, or schedule every lesson individually. 


8) Thanks to the Internet, space distance is not important anymore.

If I am right person for you as a Serbian language teacher, we may have lessons while you are in Canada or Australia, and while I am in Europe or while we both are traveling. Disappearance of space limitations is a huge advantage of the Internet. 

For more information read about courses , learning method and write me if you have any questions. 


Lidija Novaković Lagrini

Serbian grammar - Exercises for beginners, part 2


Try to solve these exercises from Serbian grammar. When you finish, write to Serbian teacher online to check your answers.  


1. Make 'da li questions' by translating following sentences:


Are you well?
Is she pretty?
Am I your brother?
Are we going?
Are you professors?
Is he a good man?
Is she your child?
Are they here?
Am I from Venezuela?
Is it cold?

2. Write down regular verbs in present tense like in example:


SPAVATI – JA SPAVAM, TI SPAVAŠ, ON SPAVA, MI SPAVAMO, VI SPAVATE, ONI SPAVAJU

PLIVATI (TO SWIM) –
PEVATI (TO SING) –
STUDIRATI (TO STUDY)  –
PRAVITI (TO MAKE) –
VEČERATI (TO HAVE A DINNER)–
ČUVATI (TO KEEP) –

3. Fill in the blanks by correct possessive pronouns (several possibilities are correct): 


______ grad je Amsterdam.
______ država je SAD.
Da li je _____ ime Jelena?
Kako je ______ ime, gospodine?
Da li je _____ brat Marko?
Da li si ti _______ prijatelj?

4. Fill in the blanks with nouns in locative:  


1.     Živim u _________ (Beograd).
2.     Ona studira u _________ (Sarajevo).
3.     Ana na _________ (fakultet) predaje francuski jezik.
4.     Marko uživa u ________ (tenis), a Sanja u _________ (plivanje).
5.     Videćemo se sutra u _________ (Pariz).
6.     Đaci uče u _______ (škola).
7.     Aleksandar je vrlo uspešan u ______ (sport).
8.     Glumica učestvuje u _________ (predstava).
9.      U ______ (kuća) se nalaze Anina deca, ona sede na ________ (krevet).


If you want to get more exercises from Serbian grammar, or you are curious how to learn Serbian online with a help of Serbian teacher, send me an email to kratkeprice@gmail.com .

Ako želite da unapredite svoje znanje srpskog jezika, ili znate nekoga ko želi da počne da uči "od nule" naš lepi jezik, pišite mi na navedenu adresu.

Lidija Novaković Lagrini


Test Your Level of Serbian Language

Find out if you are a beginner, intermediate or an advanced learner of Serbian language. Test your knowledge. 

This test contains questions from Serbian grammar, vocabulary and comprehension. 

Take a deep breath, concentrate, and start with answering the first one of the 40 questions. 

After finishing the test, read the solutions, and find out what is your level of Serbian language. 





1. The color of lemon is:


a) ljubičasta
b) roze
c) žuta
d) crvena




2. Which one from these numbers is number 702 ?   


a) sedamdeset dva    

b) sedam dva   

c) sedamdesetsto dva     

d) sedamsto dva 


3. What is on the picture:














a) pljeskavica     

b) lice    
c) voz    
d) radio



4. How we say "Good morning" in Serbian: 


a) Dobar dan   

b) Dobro jutro   

c) Dobro veče      

d) Dobra noć


5. Family members are:


a) sin, broj, stolica   

b) otac, kupatilo, majka    

c) otac, majka, sin    

d) sunce, sin, mesec



6. What may we say when we are leaving the room (informal): 


a) Ćao!  

b) Dobro jutro. 

c) Gladan sam.  

d) Pijem vino.



7. How may you introduce yourself: 


a) Ja se zovem Ana.   

b) Ti se zoveš Sanja.   

c) Oni se prezivaju Marković.   

d) On je Marko.




8. What are parts of the face: 


a) oči, ruke, noge     

b) oči, obraz, noge    

c) oči, usta, nos    

d) oči, telefon, sunce



9. What is the Serbian expression for "Have a good trip!":

    

a) Dobar dan!   

b) Laku noć!   

c) Dobro jutro!    

d) Srećan put!



10. Which sentence is correct: 


a) Nesam znao da li ona zna.  

b) Nisam znao dali ona zna.  

c) Nisam znao da li ona zna.   

d) Ni sam znao da li ona zna.



11.  Read the sentence and answer the question about it: 


Sutra uveče, posle fudbalske utakmice, moja sestra Ana, moj drug Marko i ja idemo kod njegovog brata Petra i nosimo mu poklon - malog psa Žuću. 


What are Marko and Petar to each other ?



12.  Which conjugation of verb "govoriti" is correct:  


a) govorem, govoreš, govore, govoremo, govorete, govorete    

b) govorem, govoreš, govore, govoremo, govorete, govore    

c) govorum, govoro, govoro, govoren, govoreni, govor   

d) govorim, govoriš, govori, govorimo, govorite, govore



13. What is Serbian word for verb 'to think': 


a) bežati  

b) pričati   

c) misliti    

d) učiti



14. Choose the correct translation of sentence 'I learn Serbian and I have lots of Serbian friends' : 


a) Ja učiš srpski i nemam puno srpskih prijatelja.   

b) Ti učiš srpski i imaš malo srpskih prijatelja.   

c) Oni ne uče srpski, ali imaju srpske prijatelje.     

d) Ja učim srpski i imam puno srpskih prijatelja.



15. What do you see on the picture: 




a) banane, kivi, grožđe   

b) gibanica, burek, grožđe     

c) pljeskavica, sarma, grožđe    

d) luk, paprika, grožđe





16. Correct the mistakes in a sentence (two correct answers are possible) :  


Ja živimo u Novi Sad, a moja roditelji živeju u Rim. 



17. Fill in the blanks with correct forms of possessive pronouns: 


Ova knjiga je ______ (ja). 

________ (mi) prijatelji dolaze na ručak. 




18. Fill in the blanks with correct forms of adjective 'dobar' :    

______ dete, _______  devojčica, _______ čovek. 



19. Put the following sentence into negative form: 

Ja volim Anu, ona je dobra devojka. 



20. Which conjugation of verb "želeti" is correct: 


a) želem, želeš, žele, želemo, želete, žele    

b) želim, želiš, želi, želimo, želite, želeju     

c)  želem, želeš, žele, želemo, želete, želeju     

d) želim, želiš, želi, želimo, želite, žele



21. Which sentence about this picture is true:




a) Jabuka je zelena. 

b) Dve knjige su otvorene. 

c) U čaši je vino.    

d) Na stolu je vaza sa cvećem. 



22. Read the dialog and answer the question about it: 


- Konobar, želela bih da naručim. - Dobar dan, izvolite, šta biste želeli? - Donesite mi bečku šniclu sa pomfritom i čašu belog vina. - Odmah.  

       

Where may you hear this dialog?   


a) u pekari     

b) u učionici     

c) u noćnom klubu     

d) u restoranu 



23. Which plural of word 'grad' is correct:   

 

a) građi    

b) gradi     

c) gradovi     

d) građovi 



24. What time is it:


a) pet do dva  

b) dva i pet   

c) dva i deset 

d) petnaest do dva



25. Write the following sentence in future tense (two correct solutions are possible): 


Otac čita novine.



26. Which translation of the sentence 'Are you well?' is correct:  


a) Da li si dobro?    

b) Da li su oni u školi?    

c) Da li su oni dobro?    

d) Da li je on lud?



27. Which from these words we may use when we talk about weather: 


a) kiša, narod, brat    

b) sunce, kiša, mesec      

c) sunce, kiša, oluja    

d) poplava, kiša, mesec 



28. Which tense is used in sentence 'U parku sam srela druga iz detinjstva.'  


a) past tense   

b) present tense   

c) infinitive    

d) future tense 



29. Which question word should be at the beginning of the following sentence: 

______  kilograma sira želite? 


a) gde   

b) koliko  

c) ko   

d) kada



30. Write down words for at least 7 objects from the picture.


31. Write down two synonyms  for verb 'govoriti'. 



32. Which from these verbs are modal verbs: imati, hodati, moći, spavati, morati, pevati, hteti. 



33. Conjugate verb 'putovati'.



34. Which objects may be in a classroom:    


a) tabla, kompjuter, klupa    

b) krevet, tabla, frižider    

c) šporet, kompjuter, kada     

d) auto, tabla, klupa 




35. Finish the sentence with a correct case of noun 'majka' : 

Idem u šetnju sa ________ .               



36. Translate the idiom 'In the middle of nowhere' : 


a) Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada.   

b) Minut je do dvanaest.    

c) Bogu iza leđa.     

d) Ko se poslednji smeje, najslađe se smeje. 



37. Write the following sentence in past tense in masculine gender (there are several possibilities of correct answers): 


Sedim na klupi i posmatram prolaznike. 




38. In which sentence is the word "otac" used in a correct case:  


a) Kupujem oca knjigu.  

b) Kupujem ocu knjigu. 

c) Kupujem otcu knjigu.   

g) Kupujem oču knjigu. 



39. Which sentence is correct: 


a) Ja ću živeti u Beogradu.   

b) Jaću živeti u Beograda.    

c) Ja ću živeti u Beograda.    

d) Ja ću živeti u Beograd.



40. Read the text and answer the question about it:   


Kada je bila na prvoj godini fakulteta, Marija još uvek nije imala dečka. Prvo se zaljubila u Gorana, ali on nije osećao isto, tako da među njima ničeg nije bilo. Marija se veoma dopala Marku, drugu iz razreda, ali bila je ravnodušna. Posle toga upoznala je Ivana i započeli su vezu. To je bilo zanimljivo, ali trajalo je samo nekoliko meseci. Dugu vezu imala je tek nekoliko godina kasnije, sa Bojanom, kolegom sa fakulteta. 


Who is Marija's first boyfriend?





INTERPRETATION OF THE TEST: Every correct answer brings you 1 point. (There is no option of getting 0,5 points for partially solved questions. Only full answers counts.) 


LEVELS: 

BEGINNER 1-10 correct answers 

INTERMEDIATE 11-30 correct answers 

ADVANCED 31-40 correct answers


CORRECT ANSWERS:


1) c)

2) d)

3) b)

4) b)

5) c) 

6) a)

7) a)

8) c)

9) d)

10) c)

11) brothers

12) d)

13) c)

14) d)

15) a)

16) Ja živim u Novom Sadu, a moji roditelji žive u Rimu. / Mi živimo u Novom Sadu, a moji roditelji žive u Rimu.

17) moja,  naši

18)  dobro dete,  dobra devojčica, dobar čovek. 

19) Ja ne volim Anu, ona nije dobra devojka. 

20) d)

21) b)

22) d)

23) c)

24) a)

25) Otac će čitati novine. / Čitaće otac novine.

26) a)

27) c)

28) a)

29) b)

30) kada, wc šolja (toalet šolja), prozor, stolica, veš mašina, radni sto, ormar (orman), lampa, frižider, tepih, šporet, sudopera, kauč (sofa), stolica, vrata

31) pričati, razgovarati, izgovarati, reći, kazati (there are also correct further synonyms such as šaputati, brbljati, etc.) 

32) moći, morati, hteti

33) putujem, putuješ, putuje, putujemo, putujete, putuju

34) a)

35) majkom

36) c)

37) Sedeo sam na klupi i posmatrao sam prolaznike. / Sedeo sam na klupi i posmatrao prolaznike. / Ja sam sedeo na klupi i posmatrao sam prolaznike. / Ja sam sedeo na klupi i posmatrao prolaznike.

38) b)

39) a)

40) Ivan


Be free to comment the test results, your opinion is important. 

If you want to find out more about learning Serbian online , or about any other Serbian language issue, you may write me here .


Serbian teacher online,
Lidija Novaković Lagrini