About Me

My Photo
'Online learning of Serbian language is efficient and saves your time.' - L. N. Lagrini

Test Your Level of Serbian Language

Find out if you are a beginner, intermediate or an advanced learner of Serbian language. Test your knowledge. 

This test contains questions from Serbian grammar, vocabulary and comprehension. 

Take a deep breath, concentrate, and start with answering the first one of the 40 questions. 

After finishing the test, read the solutions, and find out what is your level of Serbian language. 





1. The color of lemon is:


a) ljubičasta
b) roze
c) žuta
d) crvena




2. Which one from these numbers is number 702 ?   


a) sedamdeset dva    

b) sedam dva   

c) sedamdesetsto dva     

d) sedamsto dva 


3. What is on the picture:














a) pljeskavica     

b) lice    
c) voz    
d) radio



4. How we say "Good morning" in Serbian: 


a) Dobar dan   

b) Dobro jutro   

c) Dobro veče      

d) Dobra noć


5. Family members are:


a) sin, broj, stolica   

b) otac, kupatilo, majka    

c) otac, majka, sin    

d) sunce, sin, mesec



6. What may we say when we are leaving the room (informal): 


a) Ćao!  

b) Dobro jutro. 

c) Gladan sam.  

d) Pijem vino.



7. How may you introduce yourself: 


a) Ja se zovem Ana.   

b) Ti se zoveš Sanja.   

c) Oni se prezivaju Marković.   

d) On je Marko.




8. What are parts of the face: 


a) oči, ruke, noge     

b) oči, obraz, noge    

c) oči, usta, nos    

d) oči, telefon, sunce



9. What is the Serbian expression for "Have a good trip!":

    

a) Dobar dan!   

b) Laku noć!   

c) Dobro jutro!    

d) Srećan put!



10. Which sentence is correct: 


a) Nesam znao da li ona zna.  

b) Nisam znao dali ona zna.  

c) Nisam znao da li ona zna.   

d) Ni sam znao da li ona zna.



11.  Read the sentence and answer the question about it: 


Sutra uveče, posle fudbalske utakmice, moja sestra Ana, moj drug Marko i ja idemo kod njegovog brata Petra i nosimo mu poklon - malog psa Žuću. 


What are Marko and Petar to each other ?



12.  Which conjugation of verb "govoriti" is correct:  


a) govorem, govoreš, govore, govoremo, govorete, govorete    

b) govorem, govoreš, govore, govoremo, govorete, govore    

c) govorum, govoro, govoro, govoren, govoreni, govor   

d) govorim, govoriš, govori, govorimo, govorite, govore



13. What is Serbian word for verb 'to think': 


a) bežati  

b) pričati   

c) misliti    

d) učiti



14. Choose the correct translation of sentence 'I learn Serbian and I have lots of Serbian friends' : 


a) Ja učiš srpski i nemam puno srpskih prijatelja.   

b) Ti učiš srpski i imaš malo srpskih prijatelja.   

c) Oni ne uče srpski, ali imaju srpske prijatelje.     

d) Ja učim srpski i imam puno srpskih prijatelja.



15. What do you see on the picture: 




a) banane, kivi, grožđe   

b) gibanica, burek, grožđe     

c) pljeskavica, sarma, grožđe    

d) luk, paprika, grožđe





16. Correct the mistakes in a sentence (two correct answers are possible) :  


Ja živimo u Novi Sad, a moja roditelji živeju u Rim. 



17. Fill in the blanks with correct forms of possessive pronouns: 


Ova knjiga je ______ (ja). 

________ (mi) prijatelji dolaze na ručak. 




18. Fill in the blanks with correct forms of adjective 'dobar' :    

______ dete, _______  devojčica, _______ čovek. 



19. Put the following sentence into negative form: 

Ja volim Anu, ona je dobra devojka. 



20. Which conjugation of verb "želeti" is correct: 


a) želem, želeš, žele, želemo, želete, žele    

b) želim, želiš, želi, želimo, želite, želeju     

c)  želem, želeš, žele, želemo, želete, želeju     

d) želim, želiš, želi, želimo, želite, žele



21. Which sentence about this picture is true:




a) Jabuka je zelena. 

b) Dve knjige su otvorene. 

c) U čaši je vino.    

d) Na stolu je vaza sa cvećem. 



22. Read the dialog and answer the question about it: 


- Konobar, želela bih da naručim. - Dobar dan, izvolite, šta biste želeli? - Donesite mi bečku šniclu sa pomfritom i čašu belog vina. - Odmah.  

       

Where may you hear this dialog?   


a) u pekari     

b) u učionici     

c) u noćnom klubu     

d) u restoranu 



23. Which plural of word 'grad' is correct:   

 

a) građi    

b) gradi     

c) gradovi     

d) građovi 



24. What time is it:


a) pet do dva  

b) dva i pet   

c) dva i deset 

d) petnaest do dva



25. Write the following sentence in future tense (two correct solutions are possible): 


Otac čita novine.



26. Which translation of the sentence 'Are you well?' is correct:  


a) Da li si dobro?    

b) Da li su oni u školi?    

c) Da li su oni dobro?    

d) Da li je on lud?



27. Which from these words we may use when we talk about weather: 


a) kiša, narod, brat    

b) sunce, kiša, mesec      

c) sunce, kiša, oluja    

d) poplava, kiša, mesec 



28. Which tense is used in sentence 'U parku sam srela druga iz detinjstva.'  


a) past tense   

b) present tense   

c) infinitive    

d) future tense 



29. Which question word should be at the beginning of the following sentence: 

______  kilograma sira želite? 


a) gde   

b) koliko  

c) ko   

d) kada



30. Write down words for at least 7 objects from the picture.


31. Write down two synonyms  for verb 'govoriti'. 



32. Which from these verbs are modal verbs: imati, hodati, moći, spavati, morati, pevati, hteti. 



33. Conjugate verb 'putovati'.



34. Which objects may be in a classroom:    


a) tabla, kompjuter, klupa    

b) krevet, tabla, frižider    

c) šporet, kompjuter, kada     

d) auto, tabla, klupa 




35. Finish the sentence with a correct case of noun 'majka' : 

Idem u šetnju sa ________ .               



36. Translate the idiom 'In the middle of nowhere' : 


a) Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada.   

b) Minut je do dvanaest.    

c) Bogu iza leđa.     

d) Ko se poslednji smeje, najslađe se smeje. 



37. Write the following sentence in past tense in masculine gender (there are several possibilities of correct answers): 


Sedim na klupi i posmatram prolaznike. 




38. In which sentence is the word "otac" used in a correct case:  


a) Kupujem oca knjigu.  

b) Kupujem ocu knjigu. 

c) Kupujem otcu knjigu.   

g) Kupujem oču knjigu. 



39. Which sentence is correct: 


a) Ja ću živeti u Beogradu.   

b) Jaću živeti u Beograda.    

c) Ja ću živeti u Beograda.    

d) Ja ću živeti u Beograd.



40. Read the text and answer the question about it:   


Kada je bila na prvoj godini fakulteta, Marija još uvek nije imala dečka. Prvo se zaljubila u Gorana, ali on nije osećao isto, tako da među njima ničeg nije bilo. Marija se veoma dopala Marku, drugu iz razreda, ali bila je ravnodušna. Posle toga upoznala je Ivana i započeli su vezu. To je bilo zanimljivo, ali trajalo je samo nekoliko meseci. Dugu vezu imala je tek nekoliko godina kasnije, sa Bojanom, kolegom sa fakulteta. 


Who is Marija's first boyfriend?





INTERPRETATION OF THE TEST: Every correct answer brings you 1 point. (There is no option of getting 0,5 points for partially solved questions. Only full answers counts.) 


LEVELS: 

BEGINNER 1-10 correct answers 

INTERMEDIATE 11-30 correct answers 

ADVANCED 31-40 correct answers


CORRECT ANSWERS:


1) c)

2) d)

3) b)

4) b)

5) c) 

6) a)

7) a)

8) c)

9) d)

10) c)

11) brothers

12) d)

13) c)

14) d)

15) a)

16) Ja živim u Novom Sadu, a moji roditelji žive u Rimu. / Mi živimo u Novom Sadu, a moji roditelji žive u Rimu.

17) moja,  naši

18)  dobro dete,  dobra devojčica, dobar čovek. 

19) Ja ne volim Anu, ona nije dobra devojka. 

20) d)

21) b)

22) d)

23) c)

24) a)

25) Otac će čitati novine. / Čitaće otac novine.

26) a)

27) c)

28) a)

29) b)

30) kada, wc šolja (toalet šolja), prozor, stolica, veš mašina, radni sto, ormar (orman), lampa, frižider, tepih, šporet, sudopera, kauč (sofa), stolica, vrata

31) pričati, razgovarati, izgovarati, reći, kazati (there are also correct further synonyms such as šaputati, brbljati, etc.) 

32) moći, morati, hteti

33) putujem, putuješ, putuje, putujemo, putujete, putuju

34) a)

35) majkom

36) c)

37) Sedeo sam na klupi i posmatrao sam prolaznike. / Sedeo sam na klupi i posmatrao prolaznike. / Ja sam sedeo na klupi i posmatrao sam prolaznike. / Ja sam sedeo na klupi i posmatrao prolaznike.

38) b)

39) a)

40) Ivan


Be free to comment the test results, your opinion is important. 

If you want to find out more about learning Serbian online , or about any other Serbian language issue, you may write me here .


Serbian teacher online,
Lidija Novaković Lagrini




2 comments: